Taxatierapport

Taxatierapport.

Een taxatierapport is een document waarin belangrijke informatie aangaande een te financieren woning staat opgenomen. Meest belangrijk zijn de waarde en staat van een woning. De geldverstrekker mag, in principe, volgens de Gedrachtscode Hypotheekcair Financiers geen hogere financiering dan de waarde van de woning verstrekken. Tevens wil de geldverstrekker weten in welke staat de woning zich bevindt.

Indien een woning wordt verbouwd komt in het taxatierapport ook een waarde ná verbouwing te staan. Er worden dus 2 waarden opgenomen in het rapport; de huidige waarde van de woning en de waarde ná verbouwing, gebaseerd op de verbouwingen die staan opgenomen in het rapport. Het is belangrijk om de taxateur de juiste informatie te verstrekken voor zijn rapport. Het is namelijk niet altijd verstandig of nodig alle verbouwingen in het rapport op te nemen. Laat je vooraf goed adviseren door jouw hypotheekadviseur.

Desktop taxatie

Een desktop taxatie is een rapport dat gebaseerd is op verzamelde data van soortgelijke panden, gecontroleerd door een onafhankelijk taxateur. Bij deze variant wordt de woning niet bezocht. Tevens wordt er niet naar de staat van de woning gekeken. Een desktoptaxatie kan gebruikt worden indien er niet meer dan 90% van de waarde van de woning gefinancierd wordt. Let op, niet elke woning kan op deze wijze worden getaxeerd. Tevens is het niet altijd verstandig om voor een dergelijk rapport te kiezen. Laat je vooraf goed adviseren door jouw hypotheekadviseur.